2.1 Baggrund

I 2011 foretog Grønland Statistik en omfattende revision af beskæftigelses­statistikken med udgangspunkt i et – på daværende tidspunkt – nyt og mere detaljeret datagrundlag. Sigtet var at få tilpasset statistikken og de anvendte opgørelsesmetoder til de internationale standarder, som er formuleret af ILO’s statistiske kontor.1 I 2012 blev en tilsvarende revision af ledighedsstatistikken foretaget, således at der nu foreligger en sammenhængende arbejdsmarkeds­statistik med udgangspunkt i internationale retningslinjer. De to statistikker – beskæftigelsesstatistikken og ledighedsstatistikken – udgives dog separat.

2.2 Kilder

De såkaldte månedsredegørelser og månedsspecifikationer udgør den mest centrale del af statistikkens datagrundlag, og begge stammer fra virksom­hedernes månedlige indberetninger til Skattestyrelsen. Månedsredegørelserne indeholder de enkelte virksomheders samlede månedlige lønudgifter og heraf hvor meget, der er indeholdt til skat og arbejdsmarkedsafgift. I måneds­specifikationerne fordeles løn og skat fra virksomhederne ud på de enkelte ansatte. Månedsredegørelserne er således virksomhedsorienterede, mens månedsspecifikationerne er personorienterede, og de to opgørelser er meget tæt knyttet til hinanden.

 

Ovenstående kilder dækker dog ikke alle personer i beskæftigelse – blandt andet mangler mange selvstændigt erhvervsdrivende. Før 2015 mangler der endvidere månedsspecifikationer for lønmodtagere med dansk-registrerede arbejdsgivere i statistikkens datagrundlag. Den resterende beskæftigelse, der ikke indgår i månedsspecifikationerne, imputeres ud fra oplysninger om A-indkomst og resultat af egen virksomhed fra Grønlands Statistiks person­orienterede indkomstregister, der er dannet på baggrund af selvangivelses­oplysninger.

 

I forbindelse med imputering af beskæftigelse, der ikke er dækket af måneds­redegørelserne og –specifikationerne, anvendes endvidere de kommunale registreringer af arbejdssøgende ved de lokale arbejdsmarkedskontorer.

 

I forbindelse med opgørelser over beskæftigelsen i den offentlige sektor har Grønlands Statistiks register over kommunale udbetalinger af indkomst-erstattende ydelser været helt centralt. Registret har gjort det muligt at adskille månedsspecifikationerne i lønudbetalinger og i udbetalinger, der ikke er beskæftigelsesrelaterede.

 

Til at knytte brancheoplysninger på beskæftigelsen anvendes Grønlands Erhvervsregister (GER). I GER er hver registreret virksomhed tildelt den branche, hvor det skønnes, at virksomheden har sin primære aktivitet. Denne brancheinddeling er dog modificeret en anelse i statistikkens branchekodning, og således flugter beskæftigelsesstatistikkens brancher ikke fuldstændig med brancheinddelingen i GER. Motivationen til denne omkodning er, at flere større virksomheder – særligt med tilknytning til fiskeriet, og som direkte eller indirekte beskæftiger fiskere – er registreret under andre brancher i GER. Dette forhold ville – uden omkodning – betyde, at beskæftigelsen i enkelte brancher – særligt inden for fiskeriet – ville være stærkt undervurderet, mens beskæftigelsen i andre brancher – primært inden for handel og industri – ville blive tilsvarende overvurderet. Omkodningen er fortaget således, at virksom­hederne inddeles efter brancherelationer, hvilket eksempelvis betyder, at branchen Fiskeri, fangst og landbrug foruden fiskere, fangere og landmænd også inkluderer blandt andet ansatte på fiskefabrikker og indhandlingssteder samt slagteriarbejdere. Ligeledes består beskæftigelsen i branchen Råstof­udvinding foruden minearbejdere også af andre personer med direkte råstof­relaterede jobs som eksempelvis geologiske undersøgelser.

 

Til at definere den fastboende befolkning, der er statistikkens analyse­population, anvendes Grønlands Statistiks befolkningsregister. Registret anvendes endvidere til at knytte demografiske oplysninger – såsom bopæl, alder og køn – på beskæftigelsen. Disse demografiske oplysninger er opgjort ultimo tællingsåret.

 

Statistikkens uddannelsesoplysninger stammer fra Grønlands Statistiks register over højest fuldførte uddannelser (HFU), der er opgjort ultimo tællingsåret. Inddelingen i uddannelsesgrupper er foretaget med udgangs­punkt i ISCED11-uddannelsesnomenklatur, der dog er omstruktureret – eller komprimeret – ned til fem uddannelsesniveauer med Folkeskole som det laveste niveau og Videregående uddannelse som det højeste. Der er endvidere foretaget en underopdeling af gruppen Erhvervsuddannelser ud på syv undervisningssektorer. Eksempler på konkrete uddannelser inden for de enkelte uddannelsesgrupper kan findes i en pdf-fil på Grønlands Statistiks hjemmeside www.stat.gl under Arbejdsmarked. For yderligere information omkring uddannelsesopgørelserne henvises til metodebeskrivelsen i seneste publikation af befolkningens uddannelsesprofil.

 

Note: 1) ILO (International Labour Organisation) er den internationale arbejdsorganisation. Organisationen er underlagt FN.